Kérdések-válaszok

• Mi történik a területen?

Az elavult három irodaépület: Böszörményi út 20-22, Böszörményi út 24, Beethoven utca 7-9 bontása után egy korszerű épületegyüttes valósul meg a BBSZ2022 Kft ingatlanfejlesztésében.

• Mi fog épülni?

Döntően lakások. 119 lakás lesz az épületekben. Ezeken felül a földszinten a Böszörményi úti, valamint a Beethoven utcai részen üzleteket alakítunk ki, míg a Szoboszlai utcai földszinten kapnak helyet a felnőtt és gyermek háziorvosi rendelők – természetesen akadálymentes megközelíthetőséggel. A Galéria menüpontban látható néhány látványkép, valamint a jelenlegi és a tervezett épület madártávlati képe.

A tervezés során törekedtünk arra, hogy ne használjuk ki az engedélyezett legnagyobb beépíthetőséget. A tágabb környékre jellemző az ún. keretes beépítés, ahol a zárt utcafrontok egy nagyobb belső kertet vesznek körül. Ehhez alkalmazkodik az új épületegyüttes is.

A belső területen ennek megfelelően zöld kertet alakítunk ki – erről is látható pár látványkép a galériában.

• Hogyan lesz megoldva a parkolás?

Közel 300 garázshelyet alakítunk ki az épületek alatt. Ez körülbelül 100 hellyel több, mint amennyire a lakásoknak és az üzleteknek szükséges lesz, így ezekkel a helyekkel a környékbeliek parkolási gondjait tudjuk enyhíteni.

• Hogyan jutnak le a nem bentlakók a garázsba?

A Böszörményi úti kapu mellett külön lift épül, amely a garázsba vezet.

• Milyen üzletek lesznek a földszinten?

Ez még nem dőlt el. Várjuk javaslataikat az info@bbsz2022.hu e-mail címen, január végén a beérkezett javaslatokat közzé fogjuk tenni itt a honlapon.

• Milyen magas lesz az új épület?

Ahogy az a madártávlati képen is látható, a Böszörményi út 20-22 helyén egy alacsonyabb, ám a Szoboszlai utcai szárnyon hosszabb épület készül. A felső szinteket visszahúzzuk, így az utca felől nézve jóval alacsonyabb lesz a látvány a jelenlegi monumentális épülethez képest. A másik két épület esetében alkalmazkodunk a szomszédos épületekhez, így ott a jelenlegi magasság nem változik.

• Melyik cégek végzik a bontást?

A Böszörményi úti két épületet az Albafém Kft, a Beethoven utcai épületet a Venta Expert Kft bontja szerződés szerint.

• Mikor kezdődik a bontás, mik a főbb folyamatok, mi a határidő?

A cégek munkatársai február 18-án, illetve 25-én átvették a munkaterületet. Az első körülbelül hat hétben az épület (falak) tényleges bontása nem kezdődik meg. Ebben az időszakban az épületek „kilomolása” zajlik, valamint egyéb anyagok (radiátorok, klímák stb.) kiszerelése. Ugyanekkor történik majd a szomszédos épületek felmérése is (erről külön pontban is írunk).

Az ezt követő időszakban, nagyjából április eleje-közepétől történik majd a tényleges bontás. Az épületeket „befelé” (a belső udvar felé) bontjuk. A főhomlokzati falak és födémszakaszok bontása alkalmával  az utcafrontokon területfoglalásokat fogunk körbekordonozni, de csak a szükséges időszakokra, hogy a környék gyalogos forgalmát ne korlátozzuk tartósan. Az érintett járdaszakaszok időszakos zárásáról folyamatos tájékoztatást fogunk nyújtani.

A lakóingatlanokkal szomszédos (közvetlen falkapcsolat) épületeket „nulla szintig”, azaz a pinceszintek tetejéig fogjuk elbontani, hogy a szomszédos épületek alapozása háborítatlan maradjon (a szomszédos ingatlanok alapozásának megerősítési munkálatai a majdan következő építési szakaszban tárgyalandó előkészítő munka részét képezik).

Az előrehaladási tervezet szerint nyár elejére-közepére végzünk a bontási munkálatokkal.

A munkákat kizárólag hétköznap reggel 7 és este 18 óra között végezhetik a vállalkozók. Ismételten szeretnénk elnézést kérni az ebben az időszakban időszakosan jelentkező zaj-és porterhelés miatt.

• Hogyan és mikor zajlik a szomszéd épületek felmérése?

A három, közvetlenül falszomszéd épületben (Beethoven utca 7/A, Beethoven utca 11, Beethoven utca 13) a fenti bontással megbízott cégek képviselői végzik el ezt a feladatot a következő hetekben. A felmérési időpontokról a közös képviselőkkel, illetve az érintett lakókkal közvetlenül egyeztetnek majd.

A többi, cégünk által vállalt környékbeli épület (Beethoven utca, illetve Szoboszlai utca érintett házai) felméréséről pedig cégünk egyeztet majd a közös képviselőkkel, illetve a lakókkal.

• Van veszélyes anyag a bontandó épületekben?

A felmérések szerint, melyeket a bontási dokumentáció tartalmaz, vannak azbeszt tartalmú anyagok is az épületekben, melyeket az ún. azbesztmentesítési terv szerint kell erre szakosodott cégnek eltávolítania és zárt konténerben elszállítania. Ennek során biztosítani kell, hogy levegőbe azbesztpor ne kerüljön.

• Mikor kezdődik az építkezés a bontás után?

Az építési engedély és kiviteli tervek birtokában fogunk új tájékoztatást kiadni. Várható kezdés 2022 harmadik negyedév.

• Mikor kezdődik az értékesítés?

Várhatóan az építési engedély megszerzése után indítjuk az előértékesítést, előre láthatóan 2022 második negyedévében.

• Milyen méretű lakások készülnek?

Az értékesítés megkezdésekor itt a honlapunkon minden lakás alaprajza megtekinthető lesz. Jellemzően kétszobás, illetve háromszobás lakások épülnek, a legfelső szinteken néhány nagy lakással, kiemelt méretű teraszokkal.

• Mit lehet tudni a műszaki tartalomról?

A helyszínhez és a korhoz igazodva magas minőségű otthonokat készítünk. Az épületeket hőszivattyúkkal fogjuk hűteni és fűteni, különböző szintű okosotthon-felszereltséget is választhatnak a jövőbeli tulajdonosok. Minden lakásnak külön légcserélő rendszert is építünk. A belső burkolatok, szaniterek széles palettáról lesznek választhatóak.